De geschiedenis van Lelieveld

Butcher Eindhoven

De geschiedenis van Lelieveld begint in het oude 13e eeuwse huis van Grainger. Deze familie bezat onroerend goed dat uitgroeide tot een centrum van geleerdheid, kunst en exotische keuken. Toen zij er woonden, lag het woongedeelte van de familie Lelieveld aan de ene kant van de straat en een vijver aan de voorkant van het huis. De grond was vlak genoeg voor het verbouwen van groenten en het ontvangen van lezingen.

De moderne keukens van de familie Lelieveld zijn een samensmelting van oud en nieuw. Het traditionele slagersgereedschap is tot leven gewekt. Een Lefse mes is een must, want het was een van de bekende messen van de Hollanders die de familie Lelieveld hielpen bij de bereiding van inamel cake en masochi. Het houten mes wordt nog steeds gebruikt om te koken, te rollen en te serveren. De grootste producten die Lelieveld aanbiedt zijn geen koeken of brood. In plaats daarvan worden gedraaide Hollandse kazen aangeboden, bereid met room en vanille. Na het koken wordt de kaas geperst om er karamelachtige stukjes van af te trekken. Vervolgens wordt karamel geklopt met boter, suiker en vervolgens natuurlijke vanille, waardoor de bodem van de pan volledig wordt bedekt. Het resultaat is een heerlijke traktatie, maar wat echt nieuw is, is de slagroom die in de taart wordt gebruikt. Die is zwaar, zoet en luchtig. In feite worden verschillende soorten cake en pasta in het Nederlands bereid met een Lefse-Lefse slagroom. Dit zult u in geen enkel ander land aantreffen.

Op elk groot feest in Nederland wordt een pot Hollandse koffie geserveerd, bereid met gecondenseerde melk en suiker en gegarneerd met slagroom. De koffie en thee in veel clubs is meestal niet zwaar, net zo min als de koffie die hier wordt geserveerd. Bij lichtere gerechten ligt de nadruk op echte smaken. De maaltijd wordt algemeen beschouwd als een familieaangelegenheid, rond de tafel gegeten en gevierd met hapjes en verhalen. Tot de favorieten behoren Ole en Lena Bardot, twee uitzonderlijke vissoorten, en eekhoorntjesbrood, een romige, vlezige soep.

Als bezoeker van een van de half Nederlandse Oostkust restaurants, kan ik het niet helpen dat de eigenaar/kok glimlacht als hij over zijn gerechten praat. Die glimlach geeft me en gevoel van wetenschap dat ik een echt authentieke maaltijd krijg, wekenlang één keer per dag gemaakt, gekookt, gerookt of gedroogd als de wekelijkse special een kans biedt aan een van de zes generaties oude oma’s van de zaak om een traditionele maaltijd te maken zoals haar kleinkinderen het nog kunnen doen.

Het is niet ongewoon dat een lekkernij uit de Nederlandse Oostkust me doet denken aan een favoriete lokale maaltijd uit het verleden; een comfort food waarmee ik ben opgegroeid. Toen ik een kind was, maakte mijn mentor een paar favoriete gerechten die ik nog steeds bewaar. Een daarvan heette Splatmeal Porridge. Je kind groeit niet op zonder dit. Het is een soort ketel havermout waaraan iemand melk, eieren en misschien een scheutje kaneel heeft toegevoegd om een heerlijke ontbijtmaaltijd voor iedereen te maken.

Een andere favoriet waren afzeggingen. Kinderen klaagden – maar niet zo luid – dat ze niet genoeg brood kregen. De canceler Buutttings waren een stevige maaltijd van roggebrood en een vleesgerecht. Je kon dit gerecht niet eten als ontbijt, lunch of avondeten. En let op, de canceler Buutttings werden geserveerd met pindakaas en jam.

Geen Spaanse maaltijd zou compleet zijn zonder azijn te drinken, sangria, en sommige fruitsoorten: druiven, sinaasappels, en ananas. Spanjaarden houden ook van bier, sangria, wijn, en bereide gerechten, Port, Porto Rico, Mexico, en Valencia. Maar zoals u zult zien, als het op Spanje aankomt, speelt elke regio zijn eigen sport met hun eten.

De noordelijke regio houdt van kip, rundvlees, lamsvlees en seizoen groenten zoals erwten, wortelen, aardappelen en paprika’s. Ze gebruiken sterke kazen van geiten- of schapenmelk en hebben een breed scala aan gerechten met veel rode peper, olijfolie, rundvlees, vis en ansjovis, die niet weg te denken zijn uit hun keukens. Het totale menu van Menorca wordt afgesloten met een typisch dessert van honingijs en Spaanse amandelen, en het nationale gerecht is gewoonlijk spaghetti met vlees. Vis is zeer populair op Menorca en Ibiza, en tomaten, vlees, en fruit zijn ook basis ingrediënten.

De zuidelijke regio is zonnig en heet en staat bekend om zijn zachtere fruit en gekoelde soepen. Recepten zijn onder andere warme soep van zeevruchten, een mengsel van gebarbecuede en gegrilde vis, stoofpot van zwart-en-abi-gember, een nuttyuacinta, monsa-monovoisinada, en vele andere. Er worden jassen aangeboden die vlees en zeevruchten combineren. U vindt er typische nationale gerechten van landen zoals Mexicuación, tortilla, secoeclectic messucciar, momorda, de slager, en anderen.

Lees meer

Halal

Butcher

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.